Sajtótájékoztató 2021

XVI. Budapesti Oldtimer Show!

Ilyen még nem volt, de most lesz!

2021. ősszel oltási igazolvány kötelezéssel fogjuk megrendezni a 16. Budapest Oldtimer Show-t! Sajnos oltási igazolvány nélkül nem tudnak majd bejönni a rendezvényünkre azok, akik nem oltatták be magukat. Azt gondoljuk a túlnyomó többség már rendelkezik védettségi igazolvánnyal, a gyerekeknek pedig nem is kell. Az viszont lehetséges, hogy a tavaly is volt maszkviselést októberben már elő fogják írni, de valószínűleg csak olyan helyeken ahol indokolt. Tehát zárt térben és pl. sorban álláskor, ahol nem lehet tartani a 1,5m-es védőtávolságot. Fontos megjegyezni, hogy a rendezvény 10 hektáros területen kerül megrendezésre, melynek túlnyomó többsége szabad térben van. A látogatók mindenütt bőven be tudják tartani a 1,5m-es védőtávolságot. A rendezvény „KIÁLLÍTÁS” ÉS VÁSÁR” típusú, nincsenek sem zenés, sem színpadi programok, amik egy helyen tömegcsődületet okozhatnának. Arra számítunk, hogy a kikapcsolódni és nosztalgiázni vágyó közönségünk el fog jönni idén is a Magyar Vasúttörténeti parkos rendezvényünkre.

Sok újdonság, bővülő programkínálat…

A 2021-es Oldtimer Show-t áprilisról júniusra, majd őszre kellett halasztani az ismert járványhelyzet miatt. Sajnos így volt ez tavaly is! A XVI. budapesti Oldtimer Show október 8-10. hétvégén kerül megrendezésre a Magyar Vasúttörténeti Park és a Víztorony Park összevont, 10 hektáros rendezvényterületen. Autentikus helyszínen, gőzmozdony füstben  nosztalgiázhatnak a látogatók. Az októberre halasztott dátum miatt a programkínálat bővülni fog. Oldtimer Show kiállítás és a szokásos kiegészítő programjai mellett idén is lesz „Kolbászvásár”. Különleges kiállítási tárgyunk lesz a Szent István koronáját szállító „aranykocsi” benne a szent-korona másolattal, ami a West csarnokban lesz kiállítva. Újdonság lesz az amerikai életstílust népszerűsítő Pin-up lányok az amerikai autók körül.

Az ajándékokról most sem feledkezünk meg! A jegypénztáraknál a belépőjegyek mellé Oldtimer Show emlékmatricát fogunk adni. A Víztorony Parkban a gyerekeknek kedveskedve ajándék plüss mackókat osztogatunk a „Sport és Tuningautó Kiállítás” részen.  Különféle autós és motoros újságokból is lesz ajándékba hazavihető egy raklappal.

Jöjjenek a rendezvényre régi korok ruháiban és meghívjuk önöket egy Sápi gyümölcsbor kóstolásra! A gyümölcsbor kóstolót a Díszkutas kanyarban lévő faházban lehet meginni.

Az Oldtimer Show látogatói részére ismét meghirdetjük a „Retro Öltözködési Stílus Verseny”-t! Ez a verseny kötetlen, minden látogató részt vehet rajta, aki retro ruhában érkezik a parkba. A versenyre jelentkezni az Orient csarnokban lehet, az oldtimer kerékpáros standnál, ami a Keleti-Pályaudvar makettnél lesz. Mindhárom rendezvénynapon 2-2 ajándékot ítélünk oda a legeredetibb stílusú, régi korok ruhájában érkező látogató-párnak: sofőrkesztyű +1 üveg Sápi meggybor. Mindhárom napon 17:00-kor lesz az eredményhirdetés.

Az Oldtimer Show családbarát rendezvény. A belépőjegy megváltása után a rendezvény területén sok ingyenesen igénybe vehető játék van a gyerekeknek, amikért más fesztiválokon fizetni kell. Idén még több játékot biztosítunk a gyerekeknek díjmentesen! Bungee gumiasztalok és légvár a főbejárat közeli gyepen, arcfestés és népmese foglalkozás a Vasútikocsi színpadon, íjászat és airsoft lövészet a katonatáboroknál, kézműves foglalkoztató a Tájház mellett, régi termelő eszközök kipróbálása (kukorica morzsoló, daráló, stb…) a Tájház előtt, termények etetése az állatkákkal a karámoknál, állatsimogató 30db állattal. Ismét lesz a nagy parkban tűzoltóruhába öltözős, tűzoltás imitáció a gyerekeknek. –ezek mind díjmentesen!

(a díjmentes játékok sorban állás után vehetők igénybe)

Tavalyi évhez hasonlóan 2021-ben ismét lesz „Kolbászvásár” és „Kézműves vásár” a hagyományőrzés jegyében. A kézműves ételekből és italokból a „Gasztro” utcában, a „Vastagkolbász” utcában és a „Vásártér”-en lehet majd kóstolgatni és vásárolni -közvetlenül a termelőktől. A kis és a nagy parkban felállított sütödékben házias és disznótoros finomságokat lehet fogyasztani.

Ezen a hétvégén nyitva lesz a Tájház múzeum, ahol egy korabeli parasztház berendezési tárgyait lehet megnézni a 120 éves Csabai Tájházban. Az ide betérők vendégünk lesz egy igazi „Csabai” kolbász kóstolásra! J A Tájház utcában régi termelőeszközökből interaktív kiállítást rendezünk. A gyerekek maguknak morzsolhatják majd a kukoricát, amit a saját kezükből meg is etethetnek a karámokban lévő állatkákkal. Három karámunkban törpe kecske, törpe bivaly, alpaka, láma és őshonos magyar háziállatok lesznek: kismalac, nyuszi, csacsi, kakas, stb…

Fesztiválunkon díjmentesen lehet használni az összes WC-mosdó egységet. Természetesen mindenütt ki lesz helyezve kézfertőtlenítő és minden mosdóban lesz pelenkázó a kisgyerekeseknek. A parkolás is díjmentes lesz a parkolóinkban. A parkolók és a bejáratok térképét innen töltheti le: https://www.oldtimershow.hu/berendezesi-terkep/ 

Fontos! A rendezvény parkolóit csak az veheti igénybe, aki a rendészek utasítása szerint parkol le. Idén a parkolóink füvesítésén sokat dolgoztunk, azért hogy ne legyen itt por.

Lehetőség van a parkhoz közeli utcákban is parkolni, hiszen a parkolás hétvégén díjmentes. Kérjük a látogatóinkat, hogy az utcán csak a parkolósávokba parkoljanak. Ne álljanak rá a zöld felületekre és a kapubejárókba. Ezt a Közterület Felügyelet ellenőrzi és bírságol!

A Vasúttöréneti Parkba több fajta tömegközlekedéssel is el lehet jutni, sőt még vasúton is az Esztergomi vonalon. A mozgást kedvelők jöjjenek kerékpárral a rendezvényre! A kerékpároknak és a motorkerékpároknak külön-külön parkolóhelyet biztosítunk a P1 jelű parkolónkban. A Vasúttörténeti Park megközelítése -különböző közlekedési eszközökkel -a rendezvény honlapján fel vannak sorolva „RENDEZVÉNY HELYSZÍNÉNEK MEGKÖZELÍTÉSE” link alatt: https://www.oldtimershow.hu/megkozelites/

A legfontosabb kérdés -mint mindig- a kiállítási anyag. Sokan kételkednek benne, vajon a következő kiállításunkon tudunk-e újat mutatni. Megnyugtatjuk a kételkedőket, ismét teljesen új kiállítási anyagot láthatnak az Oldtimer Show-n. Amennyiben a külföldi kiállítók közül valaki nem tudna jönni, akkor a kiállítóhelyét exclusiv hazai vagy Magyarországon lévő külföldi gyűjteményekből pótoljuk.

A kiállított járművek között az eddiginél is nagyobb számban lesznek majd Világháború előtti autók és motorok. Itt lesz kiállítva hazánkban először egy olyan autó, amely a világon egyedülálló! 105 éves Woods a világ első sorozatgyártású hibrid autója!!! A fakerekű óriásautót elektromos-benzin motor vegyes hajtással gyártották 1916-ban. Mivel az autó technikailag megbízhatatlan volt, így a tulajdonosa Stanley típusú gőzmotort épített bele 1920-ban. A Csehországból érkező autó teljesen eredeti és működőképes! A gőzautót működés közben is be fogjuk mutatni.

2021-ben kiemelt téma lesz a szocialista korszak járművei. A teljes „keleti” paletta bemutatására törekszünk, ezért világháború előtti Tartra, Praga, Skoda, Wikow, Jawa és Magosix modelleket is kiállítunk. Nem maradhatnak ki a nagy fekete autók sem! J

Figyelem! A kordonkötelet átlépni TILOS! A körbekerített szekciók sarkain álló betonbólyákat és díszkordonokat ne érintsék meg. Ez nem csak biztonsági, hanem vírusvédelmi szempontból is fontos!

Több kiállítási szekcióban korabeli ruhába öltözött hostess lányok lesznek majd, akik örömmel állnak a kiállított járművek mellé az emlékfotók elkészítésére. Újdonság lesz az amerikai álomnő életstílus megjelenése az Oldtimer Show-n. 50-es évek ruháiban és frizuráiban fognak majd bemutatkozni a „Pin-up” lányok a rendezvény mindhárom napján.

További kiegészítő programok is lesznek az Oldtimer Show-n! A Víztorony Parkban „Tuning és Sportautó Kiállítás”, ahol autósport versenycsapatok is bemutatkoznak. A depóhangulathoz tartozó pit girl lányokkal is találkozhat itt a közönség. A tuningautók között külön szekcióban lesznek elhelyezve a „retro tuning autók” (felspécizett oldtimerek)

Szovjet, amerikai, lengyel és magyar veterán katonai hagyományőrző alakulatok szeretettel várják az érdeklődőket a Víztorony Parkban. A füves területen lesznek harckocsik, fegyver és hadi eszköz kiállítás. Korabeli katonai ruházatban és régi fegyverzetben fognak járőrözni a katonák a rendezvény területén. Lesznek felpróbálható katonai öltözetek és kézbe vehető veterán fegyverek. Lesznek ismét harcászati bemutatók mindhárom rendezvénynapon.

A „Tour de Hongrie” kerékpárverseny apropóján különleges oldtimer kerékpár kiállítás is lesz, korabeli jelmezes kerékpárosokkal. Az időkerékpárosokat az Orient csarnokban kell keresni, a Keleti-Pályaudvar makettnél.

Fesztiválunk hétvégéjére a Vasúttörténeti Park összes interaktív programja életre fog kelni! Ismét be lesz fűtve egy igazi gőzmozdony, amin rövid próbautat is lehet majd tenni a parkban. Itt lesz a híres Nohab dízelmozdony és lesz egy újdonság is: GMC sínautó. Az előd sínautót az ismert „Csajka” ezentúl már felújított állapotban fogja az utasokat szállítani. Lesz még lóvasút, hajtányok, mozdonyforgatózás és a gyerekek kedvence a kerti vasút 800m-es sínpályán. Emellett a park összes látványossága megtekinthető lesz: gőzmozdony kiállítás, vasútikocsi kiállítás, terepasztal és vasútmodell kiállítás. Az Orient csarnok elejében ismét lesz autómodell kiállítás, a West csarnokban pedig egy újdonság: Híradástechnikai Kiállítás.

Szélesebb közönség előtt először az Oldtimer Show-n lesz bemutatva a tavaly újjáélesztett „Aranyvonat”. Az egykor híres, Szent István koronáját szállító ereklyeszállító hatalmas költségvetésű restaurálása 2020-ban fejeződött be. A rendkívül impozáns látványt nyújtó oldtimer jármű a West csarnok 28-as vágányán lesz bemutatva. A aranyozott járműben be lesz mutatva a SZENTKORONA másolata, amire díszmagyarba öltözött KORONAŐRSÉG fog vigyázni. Újdonság lesz a szabadtérben megtekinthető „holokauszt emlékvonat” is.

Oldtimer tulajdonosok szempontjából a legfontosabb kiegészítő program az „OT Találkozó” lesz. Ide azok nevezhetnek be, akik szép oldtimer járművükkel túrázással egybekötött rendezvénylátogatásra jönnek. Mivel a hely korlátozott, így a jelentkezési sorrend is számít. Szept. 20-tól lehet jelentkezni az OT Találkozóra, a benevezni kívánt autó vagy motor fotójával. A nevezési határidő: okt. 01. Az OT Találkozó résztvevői a rendezvényre díjmentesen léphetnek be. (akik oldtimer járművel érkeznek, de a regisztrációt elmulasztották, azok csak a belépőjegy megvásárlása után léphetnek be a rendezvényre, az autójuk nélkül)

Ezen kívül is lesznek még oldtimer járműves programok: Teherautó és Busz Kiállítás a Víztorony Parkban, Traktor és Stabilmotor Kiállítás valamint gépindítások és 100 éves cséplőgép a Tájáz környékén. A fából készült cséplőgéppel cséplés bemutatót is tartanak majd a hagyományőrzők, arató ruhába öltözve.

Nyitvatartás: pénteken 12:00-18:00-ig, szombaton és vasárnap 09:00-18:00-ig.

Az olcsóbb pénteki jeggyel főként a nyugdíjas látogatóknak akarunk kedvezni. Péntek munkanap lévén a parkban tágasabb lesz a hely, így nyugodtabb körülmények között lehet majd sétálni és könnyebben lehet lefotózni a kiállított járműveket.

A belépőjegyeket a helyszínen készpénzzel, bankkártyával és mindhárom bank SZÉP kártyájával lehet megvásárolni. A sütödékben elfogadják a SZÉP Kártyákat étel és ital vásárlására.

Az érintésmentes jegyvásárlást a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. fesztivál belépőjegy vásárlási applikációjával lehet megoldani.  

Belépőjegy árak (2020-as árat nem emeltük): nyugdíjas jegy 4.000Ft, felnőtt jegy 5.000Ft, gyerek jegy 4.000Ft (14 éves kor alatt), családi jegy 14.000Ft (2 felnőtt +2 gyerek)

A jegyek a rendezvény bármelyik napján felhasználhatók, de a pénteki jegy csak pénteken használható fel! A jegyek mind napi belépőjegyek és csak egyszeri belépésre jogosítanak.

Az elővételben webáruházunkban régebben vásárolt jegyek az októberre halasztott dátumra lesznek érvényesek, a rajtuk lévő áprilisi és júniusi rendezvénydátumok ellenére is.

A rendezvényre élelmiszert behozni TILOS! (kivétel a bébi tápszer)

A parkba élő állatot sajnos nem lehet behozni!

Kérjük olvassák el a honlapunkon található „Fesztivál házirend”-et.

Az „Oldtimer Show és Kolbászvásár”-ról folyamatosan frissülő információk a honlapjainkon találhatók: https://www.oldtimershow.hu/    https://kolbaszfeszt.hu/

Az előző években kiállított oldtimer járműveket és a díjnyerteseket a fotógalériában nézhetik meg:  

https://www.oldtimershow.hu/az-oldtimer-show-dijazottai-2018-2020/

Látogassák meg facebook oldalunkat a friss hírekért: https://www.facebook.com/oldtimershow/ 

Kiss Tamás rendező (Oldtimer Show Kft. ügyvezető)