Kiss Tamás rendező ajánlása

Akik már ismerik az Oldtimer Show-t, azok tudják, ez nem csak egy oldtimer autó kiállítás. Olyan oldtimer jármű kiállítás ez, ami nem csak autót jelent, hanem motort, teherautót, buszt, traktort, gőzmozdonyt, vasúti kocsit, kerékpárt, stabil motort és katonai járművet. Minden járműtípusból csak egyet mutatunk be, a fellelhető legszebb vagy legeredetibb példányt. Így is kb.500 oldtimer járműtípus bemutatására kerül sor minden évben, ami világviszonylatban is ritkaság.

De mitől lesz ez a rendezvény egy show? Attól, hogy fesztiválszerű kavalkád és sokszínűség fogadja a látogatókat. Olyan sok programot és látványosságot láthatnak nálunk, hogy úgy fogják érezni valami biztosan kimaradt. A kiállítási anyag összeállításánál arra törekszünk, hogy a világon minden korban létezett, mindenfajta gyártmányt bemutassunk. A különböző korok nosztalgia stílusának a teljes körű átélése a cél. A járművek mellett megjelenik nálunk a korabeli ruházat, frizura divat, zenevilág, építészet, képzőművészeti emlékek, veterán katonai fegyverek és felszerelések.

Az Oldtimer Show egy időutazás. Olajos szagú mozdony körfűtőházban nézelődhetnek a látogatók, a külső területeken pedig megcsapja őket a gőzmozdony füstje, felkapják a fejüket amikor füttyent a gőzös. A régi traktorokat az öreg szakik beindítják, pöfögtetik a stabil motorokat. A szerencsés látogatók hallhatják a mással össze nem téveszthető Csepel dízelmotor csörömpölését, de akár versenyautó beindítást is. Minden emberi érzékszervre hatni akarunk!

A kiállított buszok némelyikére fel is enged szállni a kalauz. A 120 éves Tájházban megcsapja az orrot a világhírű Csabai Kolbász -a rendező szülőhelyének büszkesége. Meg is lehet kóstolni nálunk az igazi csabait! Kézműves kolbászkészítő manufaktúrák, sajtkészítők és egyéb háztáji étel termelők termékeit kóstolhatják és vásárolhatnak nálunk a látogatók. Szeretnénk a pesti népeknek bemutatni mit jelent az hogy „háztáji”. A városi kisgyerekeknek olyan élményt akarunk adni, amit máshol nem kapnak meg. Saját maguk darálhatnak kukoricák, amit a saját kezükből meg is tudnak etetni az állatkákkal. A kicsik csillogó szemmel nézik az állatkákat, akik mozognak, pisilnek, kukorékolnak, röfögnek, érdekes szaguk van és megnyalják a gyerek kezét ha enni kap tőle. Hatalmas élmény az ilyesmi egy kisgyereknek! J

Vasúttörténeti Parkos rendezvényeinket „családbarát” rendezvénynek mondjuk. Remélem a családok érzik ezt, látják hogy nagyon sok olyan játékot és élményt biztosítunk díjmentesen, amikért más rendezvényeken fizetni kell. Jellemző kép a távozásakor a szülők vállán alvó gyerekek, akik ájulásig játszottak a fesztiválunkon.

Örömmel látjuk a látogatók arcán a mosolyt és a régi emlékek felidézését. Idősek mesélik a fiatalabb generációknak: „amikor én fiatal voltam” …

Külön öröm számomra, hogy a mai kor fiataljai is elkezdték értékelni a hagyományokat és egyre több ismerettel rendelkeznek. Legyen szó régi járművekről, szokásokról, gasztronómiáról és természetesen a régi emberekről. A tinédzser korosztály számára is tudunk izgalmasat mutatni! Komoly sportautók, versenyautók és tuning autók is láthatók nálunk. A szabad szellemű autóépítőknek is teret adunk a retro tuning autók és a hotrod autók bemutatásával.

Soha sem lehet egy témát teljesen kimeríteni, de nem is célunk egy-egy témát kimeríteni. A célunk az, hogy minden témából mutassunk különlegességeket és minden évben újat.

A helyszín adottsága, hogy a vasútmúzeum összes látványossága is megtekinthető a teljes területet elfoglaló Oldtimer Show-n. Csak nagyobb fesztiválokon kel életre a Magyar Vasúttörténeti Park minden interaktív programja: lóvasút, sínautó, gőzmozdony, mozdonyforgató, kerti vasút. Csak az Oldtimer Show és a Disznótoros Kolbászfesztiválunk alkalmával kerül berendezésre a Víztorony Park és csak ekkor nyílnak meg az egész évben gondozott hátsó parkolók.

Jó szívvel ajánlom ezt a fesztivált minden korosztálynak, akik szeretik a nosztalgiát és igénylik a kulturált kikapcsolódást. Vallom, hogy fesztiváljaink hazánkban az egyik legjobb ár-érték arányú fesztiválok. A hozzánk látogatók mindig sok olyan dologra számíthatnak díjmentesen, amikért máshol fizetni kell. Minden amit csinálunk, a maximalitás igényével tesszük. Számunkra a legfontosabb a kulturált kikapcsolódás megvalósítása. Egy ismert riporter szavait idézve: „egy rendezvényen a WC-nél kezdődik a kultúra”

Remélem önöknek is tetszik amit csinálunk és máskor is eljönnek az Oldtimer Show-ra! Jó szívvel ajánlom a „Disznótoros Kolbászfesztivál”-unkat is, amit szintén  itt rendezünk meg, a teljes terület berendezésével.

Kiss Tamás rendező